Program konferencji
od 9:30
REJESTRACJA UCZESTNIKÓW
10:00 – 10:15
STARTUJEMY Z DOBRĄ ENERGIĄ
TAKTYKA NETWORKINGU – KRUSZYMY LODY
10:15 – 11:00
BUDUJEMY MARKĘ PRACODAWCY W GASTRONOMII
Trudno Ci pozyskać właściwych pracowników? Trudno Ci zatrzymać Tych najlepszych? Nic dziwnego. Rynek pracodawcy zmienił się w rynek pracowników. Dobra Marka Pracodawcy to skuteczny sposób komunikacji z rynkiem i kandydatami. Usprawnia proces rekrutacji i ułatwia zarządzanie zespołem.
Podczas tej sesji dowiesz się:
- dlaczego marka pracodawcy to kluczowy element marki przedsiębiorstwa
- poznasz etapy budowania marki pracodawcy – jak to robić sprawnie, skutecznie i opłacalnie
- wypracujesz wyróżniającą się propozycję wartości dla Twojego pracownika, która zapewni Ci przewagę na rynku pracy
prelekcja warsztatowa + debata
11:00 – 11:45
PRACOWNICY JAKO OGNIWO KOMUNIKACJI MARKETINGOWEJ
Czy wiesz, że jeden zadowolony pracownik, to kolejnych dziesięciu gości w restauracji? Podczas tej sesji dowiedziesz się, że pracownicy zaangażowani w marketing, odpowiednio ukierunkowani i przeszkoleni to biznesowy sukces. Ważny jest też argument finansowy, bo słowo i postawa Twoich pracowników to nie tylko najskuteczniejszy, ale i najtańszy kanał komunikacji marketingowej. Wiemy, jak to zrobić.
Podczas tej sesji dowiesz się:
- jak naturalnie i bez nacisków zaangażować pracowników w strategię komunikacji marketingowej Twojej restauracji,
- jakie znaczenie mają prywatne profile pracowników w social media,
- jak z kandydata na pracownika już na rozmowie rekrutacyjnej zrobić ambasadora firmy,
- jakie są szanse i zagrożenia budowania wizerunku firmy w oparciu o wizerunek pracownika, np. znanego szefa kuchni? Jak nie wpaść w pułapkę?
- jak skorzystać z siły młodego pokolenia do skuteczniejszej promocji w Internecie.
prelekcja z elementami szkolenia
11:45 – 12:15
NETWORKING W PRAKTYCE
Zanim wypijesz filiżankę kawy, wprowadzimy Cię w temat budowania relacji i ułatwimy networking, aby nowe kontakty były gigantyczną wartością do tej konferencji i w rozwoju Twojego biznesu.
przerwa kawowa
nowe znajomości, kontakty biznesowe, integracja
12:15 – 12:45
SZEF KUCHNI TO TEŻ MANAGER
Podczas debaty spytamy szefów kuchni, skąd czerpią wiedzę jako managerowie? Jakich “trików” używają, aby angażować i budować zgrane, grającej do jednej bramki zespoły? Czy tej funkcji można się nauczyć, czy raczej trzeba ją mieć w genach? Co ich motywuje, jako szefów do rozwoju?
Podczas tej sesji dowiesz się:
- jak i gdzie szef kuchni może rozwijać swoje kompetencje managerskie
- jak naturalnie i bez nacisków zaangażować pracowników w pracę w zespole,
- jakie znaczenie mają prywatne relacje i czy warto w nie wchodzić,
- co oznacza silna ręka szefa kuchni – taktyki, zachowania i systemy, które pozwalają utrzymać kuchnię w ryzach,
- jak radzić sobie z uzależnieniami i brakiem etyki na kuchni,
- jak ze zbuntowanego i ambitnego kandydata na pracownika zrobić członka zgranego zespołu,
- jakie są szanse i zagrożenia budowania wizerunku firmy w oparciu o wizerunek pracownika, np. znanego szefa kuchni? Jak nie wpaść w pułapkę?
- jak skorzystać z siły młodego pokolenia jednocześnie szanując doświadczenie starszego pokolenia, czy takie mieszane zespoły mają szansę zgodnie funkcjonować?
debata
12:45 – 13:15
ROZGRYZAMY MILLENIALSÓW
Ta sesja ma na celu pomóc w zrozumieniu młodego pokolenia, poznania ich sposobu myślenia, ich wartości, ich języka. Młode pokolenie to nie tylko kłopoty, ale i szanse. Warto dotrzeć do ich zasobów wewnętrznych i je wykorzystać.
Podczas tej sesji dowiesz się:
- jak skutecznie motywować i angażować do pracy młode pokolenie
- poznasz praktyczne metody i wdrożone rozwiązania
- wyjdziesz z kilkoma pomysłami, jak lepiej zarządzać młodymi ludźmi i jak zbudować zgrany, zaangażowany zespół
- udowodnimy, że różnorodność daje siłę, jeśli tylko cel jest wspólny
prelekcja połączona z analizą studium przypadku
13:15 – 14:15
LUNCH i NETWORKING W PRAKTYCE
ZUPA
Krem z zielonego groszku z czosnkowymi grzankami (danie wegetariańskie)
DANIE GŁÓWNE
Dorsz soute podany na sosie porowym
Policzki wołowe w sosie piernikowym
Medaliony brokułowe z prażonym słonecznikiem i soczewicą w sosie pelatti (danie wegetariańskie)
Dodatki do dania głównego:
Pieczone ziemniaczki w aromacie ziół
Warzywa grillowane z pesto pietruszkowym
Mix sałat z ogórkiem i pomidorami
ZIMNE PRZEKĄSKI
Wolno pieczony rostbef z zagrody kaszubskiej, podany z marynowaną cebulką i sosem musztardowo – miodowym
Babeczki z ciasta francuskiego z musem słonecznikowo – jabłkowym (wegetariańskie)
Carpaccio z buraka z miodem i serem pleśniowym (wegetariańskie)
Śledź na pumperniklu ze śmietaną, cebulą i ogórkiem
DESERY
Tiramisu z biszkoptami
Mus chałwowy z wiśniami
Tradycyjny sernik waniliowy
Lunch serwuje Amber Side Restaurant & Bar
14:15 – 15:15
DOSTAWCY – PARTNERZY W BIZNESIE I ROZWOJU PRACOWNIKÓW
Istnieją inne źródła finansowania szkoleń pracowników niż tylko środki własne. Jeśli zbudujesz dobre relacje z dostawcami, to oni przeszkolą Twój zespół. Korzyść jest podwójna – nie tylko przeszkolony zespół, ale i wzrost dochodowości Twojej restauracji.
Panel dyskusyjny restauratorów i dostawców zaangażowanych w rozwój pracowników i biznesu restauracyjnego.
Podczas panelu dyskusyjnego:
- dowiesz się na jakie wsparcie dostawców mogą liczyć restauratorzy: rabaty, akcje promocyjne, szkolenia, akademie
- poznasz zasady i mechanizmy współpracy, wzajemne zobowiązania i umowy np. jak umiejętne skomponowanie menu podniesie dochodowość Twojej restauracji – w oparciu o przykład karty win
- poznasz innowacyjne rozwiązania dostawców wspierające pracę w kuchni
- zobaczysz „use case” – przykłady dobrej współpracy
debata najprężniejszych dostawców w Trójmieście
15:15 – 15:30
FINANSE: REKRUTACJA = INWESTYCJA, FLUKTUACJA PRACOWNIKÓW = STRATA
prelekcja
15:30 – 16:00
SKUTECZNIE REKRUTUJEMY i MĄDRZE ZWALNIAMY
Jest duża szansa, że zmienimy fundamentalnie Twoje podejście do tematu rekrutacji. Z drugiej strony przedstawimy sprawdzone zasady rozstawania się z pracownikami, zwrócimy uwagę na prawo pracy, emocje versus realia. Żyjemy w czasach, w których (paradoks!) pracodawca aplikuje do pracownika, a nie tylko pracownik do pracodawcy. Rekrutacja to nie tylko narzędzia HR, ale również sposób myślenia.
Podczas tej sekcji:
- przedstawimy tajniki procesu rekrutacji oraz najskuteczniejsze metody zatrudniania
- dowiesz się, o nowych źródłach pozyskiwania pracowników
- powiemy jakich błędów uniknąć i jakie pytania zadać podczas rozmowy rekrutacyjnej, by dobrze ocenić kandydata
- poznasz mechanizm rozstawania się z dobrymi i złymi pracownikami, aby nie zamykać drogi do pozyskiwania kolejnych
16:00 – 16:30
NETWORKING W PRAKTYCE
Zanim wypijesz filiżankę kawy, wprowadzimy Cię w temat budowania relacji i ułatwimy networking, aby nowe kontakty były gigantyczną wartością do tej konferencji i w rozwoju Twojego biznesu.
przerwa kawowa
nowe znajomości, kontakty biznesowe, integracja
16:30 – 17:30
ZNAM TO Z AUTOPSJI – MADE TALKS
o swojej marce pracodawcy opowiadają
- LEADERSHIP
- ZAANGAŻOWANIE
- ROZWÓJ
- PARTNERSHIP
17:30
ZAKOŃCZENIE KONFERENCJI
18:30
AFTER PARTY W AIOLI INSPIRED BY GDAŃSK
Integracja branży i relaks po ambitnie spełnionym dniu;-)